Ce este un escape room?

Prezentare si intrebari frecvente

Ce este un escape room?

Incepe cu acest articol daca esti incepator si nu ai mai fost niciodata la un escape room (sau daca ai mai fost, dar vrei sa stii mai multe despre acest tip de joc).

Ce este un escape room? 

Un escape room este un joc; dar nu un joc pentru copii, ci unul pentru oameni mari. Conceptul este simplu: tu si echipa ta (2-6 persoane) sunteti incuiati intr-o camera din care trebuie sa evadati. Pentru asta trebuie sa gasiti obiecte ascunse in camera, sa va puneti mintea la contributie si sa rezolvati diverse puzzle-uri (enigme, jocuri) care va vor duce la evadare. In caz ca nu era clar, jocul este unul real, nu pe calculator; practic vei intra intr-o camera reala unde trebuie sa gasesti obiecte si sa rezolvi puzzle-uri pe bune. E captivant si foarte distractiv!

Cum adica sunt incuiat intr-o camera? Cat raman blocat daca nu rezolv puzzle-urile?

Nu e nicio problema, stai linistit(a). Durata jocului este de obicei de 60 de minute, timp in care trebuie sa rezolvati enigmele camerei si sa gasiti singuri cheia de iesire. Dar daca nu va descurcati, atunci usa se va deschide oricum la final (de obicei dupa 60 de minute) si veti parasi camera in calitate de pierzatori. Daca vrei sa mergi la baie in timpul jocului sau te apuca claustrofobia, atunci poti lua legatura cu operatorul camerei si poti iesi mai devreme fara probleme. E doar un joc.

Nu o sa ne plictisim? Ce facem 60 de minute in camera daca nu ne descurcam?

60 de minute vor trece foarte repede, crede-ne. Nu ai timp sa te plictisesti pentru ca vor fi multe puzzle-uri de rezolvat si obiecte de gasit. Chiar si in patru persoane sunt atat de multe lucruri de facut incat nu vei sti cand a trecut timpul. Iar daca ramai in pana de inspiratie sau te blochezi la un anumit puzzle poti cere indicii operatorului camerei. Fiecare camera are un sistem prin care poti cere un numar limitat de indicii.

La ce fel de puzzle-uri sa ma astept? Cum gasesc cheia pentru a iesi din camera?

Creativitatea si imaginatia celor care proiecteaza camere este foarte mare. Vei gasi nenumarate tipuri de puzzle-uri pe care trebuie sa le rezolvi: descoperirea de chei sau alte obiecte ascunse prin camera; utilizarea sau combinarea unor obiecte pentru a descoperi noi indicii care te vor ajuta pe parcurs; dezlegarea unor coduri numerice sau alfanumerice care se folosesc apoi pentru a deschide lacate sau forma numere de telefon; operarea unor masinarii si aparate care te ajuta in dezlegarea enigmelor; interpretarea unor informatii din carti, jurnale sau alte surse de inspiratie din camera; si multe, multe altele. La final vei descoperi cheia care te ajuta sa deschizi usa camerei si sa evadezi.

Sigur e un joc de adulti si nu de copii? 

Da, sigur. Gandeste-te asa: multe camere au la baza o poveste, cu scenariu, decoruri si fundal muzical – toate foarte cool. Pe masura ce gasesti indicii si rezolvi puzzle-uri, povestea avanseaza. Este ca un film in care actorii sunteti tu si echipa ta. In alte camere nu exista o poveste, doar coduri si dispozitive misterioase. Nivelul de dificultate al camerelor difera, dar in general puzzleurile nu sunt foarte simple, ci gandite pentru adulti. Trebuie sa iti folosesti din plin creierul din dotare. Incearca o data si jocurile escape room te vor prinde!

Cat costa? 

Vei plati o taxa pe fiecare membru al echipei in functie de numarul de jucatori, de regula intre 40 si 60 lei/persoana.

Cum aleg un escape room? Sunt multe

Pentru fiecare escape room am inclus in pagina sa de prezentare de pe site toate datele necesare: o scurta descriere, informatii despre preturi, numarul de jucatori, localizare, date de contact, tipul de poveste. Daca echipa escapecentral.ro a vizitat camera respectiva, atunci includem si un scurt review, impreuna cu nota acordata de noi si punctele tari/slabe. Toate paginile de prezentare includ si pozele facute publice de cei care au proiectat camera. Ai informatii suficiente pentru a alege.

Cum particip la un joc? Ma prezint pur si simplu la adresele indicate? 

Nu! Mai intai formeaza o echipa de 2-6 persoane (noi recomandam patru persoane), apoi alege jocul la care vrei sa mergi. Este obligatoriu sa faci rezervare! Fiecare camera are o pagina de rezervari online – o vei gasi in pagina de prezentare a fiecarei camere de pe escapecentral.ro. Nu te prezenta fara rezervare pentru ca nu vei fi primit. Atentie! Pentru operatorii care opereaza mai multe camere, fii sigur ca alegi camera dorita din pagina de rezervari online; camera selectata implicit ar putea fi diferita de camera la care vrei sa faci rezervare. 

Ce fac mai departe?

Uita-te pe informatiile pe care le-am pus la dispozitie si alege o camera pe gustul tau. Asa cum spuneam, ai toate informatiile necesare pe site.Dupa ce te-ai decis, mergi la pagina de rezervare online a camerei alese si fa o rezervare (linkul pentru fiecare pagina de rezervare se gaseste in profilul camerei pe escapecentral.ro). Prezinta-te cu 10 minute inainte pentru a avea timp de instructaj. In rest, nu ai nevoie de nimic – tot ce iti trebuie se va gasi in camera.

Mai am si alte intrebari, sugestii sau o propunere de colaborare. Cum va contactez?

Trimite-ne un email la contact[@]escapecentral.ro. Raspundem cu placere oricaror mesaje!