Interviu: Xscape

Am vizitat recent camera Black Flag care ne-a impresionat prin ingeniozitatea puzzleurilor si prin niste lacate geniale. Ca de obicei, realizatorii camerei ne-au raspuns la cateva intrebari:

bg_pirates

 

Escapecentral.ro: Care este povestea Xscape? Cum v-ati apucat de Escape Rooms?

Xscape: Povestea Xscape a inceput candva la sfarsitul anului trecut cand am descoperit in presa cateva articole interesante despre un nou tip de distractie – escape rooms. Conceptul ni s-a parut foarte provocator asa ca imediat am facut rezervare si am vizitat una dintre camerele din Bucuresti. Evident ca nu am evadat dar simplul fapt ca ora petrecuta acolo ne-a deconectat total de viata reala ni s-a parut extraordinar. Așa ne-a venit ideea de a deschide si noi un escape room, mai ales că, odată ce ai jucat o cameră, nu te mai poți întoarce, trebuie să cauți alta. La vremea respectivă nu erau mulți operatori pe piață, ceea ce nu se mai poate spune acum.

Initial am incercat sa folosim o franchiza, dar pretul si inflexibilitatea conditiilor impuse de catre franchizor ne-au determinat sa abandonam aceasta pista foarte repede. Momentul cheie însă, cred ca a fost cel in care am fost intrebat: “esti tu in stare sa concepi si sa construiesti un astfel de joc?”. Din acel moment sa deschidem propriul nostru escape room a devenit un must do, iar partea de business a fost lăsată pe planul doi, fiind inlocuita de pasiune.

 

Escapecentral.ro: Cum merg lucrurile la camerele voastre, Black Flag si Backstage? Ce fel de jucatori le viziteaza si care sunt reactiile lor?

Xscape: Asa cum ati observat si voi, BlackFlag este o camera cu un nivel de dificultate destul de ridicat atat datorita faptului ca sunt multe puzzle-uri cat și prin prisma dificultatii lor. Dar feedback-ul celor care ne-au trecut pragul la început (atat in teste cat si imediat dupa) a fost atat de bun incat am decis sa nu renuntam nici la dificultate dar nici la vreunul dintre puzzle-uri. Reacțiile jucătorilor sunt mai mult decât încurajatoare și vorbesc de la sine:

“Camera Black Flag creată de Xscape este cu adevărat o experiență deosebită. În primele minute am crezut că va fi prea ușor să evadăm deoarece încăperea părea să nu ascundă multe. M-am înșelat. După 45 de minute, câteva enigme dezlegate și 3 rezolvate doar pe jumătate, mi-am schimbat părerea la 180 de grade. Camera este realizată superb, încuietorile sunt de o ingeniozitate ieșită din comun, indiciile sunt bine gândite, iar atmosfera creată prin muzica de fundal este perfectă.”

“Parcurgerea camerei Black Flag a fost ca intr-un carusel dintr-un parc de distractii. Puzzle-uri ingenioase, bine incadrate in tema, decorul foarte reusit. Experienta sigur nu va fi uitata usor.”

“Camera Black Flag m-a cucerit de cum i-am trecut pragul. Cu un decor in perfecta concordanta cu tema, cu o atentie sporita la detalii si o poveste captivanta, cu lacate variate si originale (unele dintre ele adevarate puzzle-uri) si probe care iti testeaza spiritul de observatie si perspicacitatea, camera reuseste sa fie extrem de complexa, fara ca acest lucru sa ii rapeasca din farmec.”

“Originalitatea puzzle-urilor si atmosfera in care esti primit odata ce ajungi la Xscape Bucharest nu se compara cu nimic! Black Flag este una dintre cele mai bune camere din Bucuresti, o camera facuta din pasiune, iar acest lucru se vede in momentul in care reusesti sa treci de primul puzzle, cand realizezi cat de bine este gandit fiecare joc in parte.”

La polul opus din punct de vedere al dificultății se situeaza cealalta camera, Backstage, unde am vrut sa punem accentul pe distracție și, sincer, cred ca am reușit.

 

Escapecentral.ro: Black Flag e o camera foarte interesanta prin puzzleuri ingenioase si foarte variate. Cat ati lucrat la ea? Cum ati abordat proiectarea camerei?

Xscape: Bineînțeles ca primul pas a fost alegerea temei, iar o camera cu pirati ni s-a părut o tema exotica și foarte interesantă. Odată cu alegerea temei a venit de la sine povestea și bineînțeles personajul principal, Bartholomew „Black Bart ” Roberts, cel mai prolific pirat din era de aur a pirateriei. Din acel moment, Black Flag a trecut prin mai multe etape, de la documentare, concepție și până la intrarea efectivă în producție, deoarece am vrut să acordăm o atenție desebită deopotrivă detaliilor, finisajelor, dar mai ales jocului propriu-zis. Etapa de documentare a fost cea în care ne-am dat seama de dificultatea temei alese, dar am aflat foarte multe informații interesante. Drept urmare, fiecare obiect din cameră a fost bine gândit și analizat înainte de a ajunge acolo și mi se întâmpla deseori (atunci când timpul permite) sa povestesc celor care joaca aceasta camera istoria câte unui obiect, cum și de ce a ajuns acolo. Mai mult, am făcut tot posibilul ca puzzle-urile din camera să se raporteze la timpul în care se petrece acțiunea și absolut fiecare dintre ele are în spate indicii logice care te ajuta să le rezolvi.

 

Escapecentral.ro: Lacatele din Black Flag sunt absolut geniale! Am auzit si noi asta inainte sa vizitam camera, dar nu am crezut pana nu le-am vazut. Probabil nu ne puteti spune prea multe, dar care e povestea lor?

Xscape: Lacătele sunt un puzzle în sine și da, sunt absolut geniale, paradoxal parca dacă ne gândim la simplitatea mecanismelor din interior. Și pentru ca povestea camerei este una care se desfășoară la începutul secolului XVIII, evident aveam nevoie de lacate vechi. După câteva zile de cautari am gasit și comandat câteva care corespundeau acestui profil, gândindu-mă ca chiar dacă nu le vom putea folosi tot aș fi fericit sa le am, așa ca o colecție personala. Dar in momentul în care au ajuns și am pus prima data mana pe ele am știut ca sunt ce trebuie și am încercat sa le punem în valoare cât de mult am putut. Partea dificila însă a fost sa concepem indiciile care explica cum se deschid și am trecut prin multe soluții pana sa ajungem la cele pe care le folosim acum. Îmi place sa glumesc despre aceste lacate spunând că, dacă le-as lasa inchise, cu cheia lângă, cel mai probabil nimeni nu ar fi în stare sa le deschidă.

 

Escapecentral.ro: Despre Backstage ce ne puteti spune? Cui se adreseaza camera?

Xscape: Backstage a trecut și ea prin toate etapele descrise mai sus și, chiar dacă pare o tema mai ușor de pus în practica, s-a dovedit a fi cel puțin la fel de dificil ca în cazul Black Flag. Mai mult, pentru ca am dorit sa concepem o camera deosebit de distractivă, Backstage a fost la un moment dat refacuta în proportie de peste 50%. In versiunea actuală, camera are un succes deosebit în rândurile celor mai tineri jucători, datorită laturii mai interactive și mai amuzante pe care am creionat-o în final pentru această cameră. Designul camerei impresionează de fiecare dată, indiferent de vârstă, iar finalul (pe care nu îl vom dezvălui) are darul de a descreți și cele mai încruntate frunți. Sunt mulți care nu vor sa mai plece sau ne întreabă ce facem cu decorul în momentul în care vom închide aceasta camera.

 

Escapecentral.ro: Cum vedeti jocurile escape room in Bucuresti peste un an? Mai multe, mai putine, mai interesante?

Xscape: Când am decis sa deschidem propriul escape room erau destul de puține în Bucuresti, dar la ora actuală sunt relativ multe camere, probabil mult mai multe decât ar putea sa duca piata. Probabil că în următorul an numărul lor va rămâne cam același, căci pe măsură ce apar camere noi, altele se închid. Credem însă că jocul va deveni mai interesant, mai interactiv iar publicul va căuta un joc de calitate, căci va avea deja un anumit grad de maturitate. Și chiar dacă este dificil de inovat în acest domeniu, credem ca cel mai mare succes îl vor avea cei care vor veni cu idei noi, originale.

 

 

Escapecentral.ro: Ce planuri de viitor aveti? Vom vedea camere noi de la Xscape in viitor?

Xscape: Avem o cameră în faza de concepție, nu vrem să dăm însă detalii sau termene de lansare pentru că nu ne grăbim. Pot spune numai că, la fel ca și în cazul celorlalte 2 camere, ne enerveaza teribil ideea ca nu o vom putea juca!

In final as vrea sa adaug si eu o intrebare pe care deja am pus-o catorva dintre owner-ii de escape si sincer raspunsurile au fost foarte interesante. Nu face parte din prezentul interview dar cred ca ati putea sa o folositi cu succes in cele viitoare. Intrebarea suna asa: Daca ati fi pusi in situatia de a alege intre a concepe/construi cea mai tare camera din lume si a juca aceasta camera care ar fi alegerea voastra?

Raspunsul nostru il gasiti mai sus :-)

Mult succes in continuare si inca o data multumiri pentru review si interview.

 

Escapecentral.ro: Multumim si noi!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>